Със смъртта на Фидел Кастро Съединените щати загубиха последния си останал голям враг от периода на Студената война, посочва АФП.

В същото време агенцията отбелязва, че лидерът на Кубинската революция отдавна беше "излязъл от играта" и остана настрана от историческото сближаване между САЩ и Куба, подето от американския президент Барак Обама и кубинския държавен ръководител Раул Кастро, неговия брат.

Почина Фидел Кастро, 9-дневен траур в Куба

Съединените щати изобщо не контактуваха с Фидел Кастро след официалното начало на процеса на нормализиране на отношенията си с Куба на 17 декември 2014 г., припомня АФП. Твърди се, че самият той е бил много скептичен към това сближаване, отбелязва ДПА.

От Дуайт Айзенхауер до Барак Обама Кастро "смени" 11 президента на САЩ като исторически лидер на Кубинската революция. С малки изключения, като демократа Джими Картър (1977-1981 г.), всички те се опитваха да свалят режима в Хавана с икономически натиск и подкрепа за кубинската опозиция в изгнание.

Обама: Историята ще даде оценка за ролята на Фидел Кастро

В продължение на близо 60 години Фидел Кастро не спираше да се самопровъзгласява за бастион на борбата срещу капитализма и да предизвиква американската свръхсила.

"Това, което империалистите не могат да ни простят, е, че една социалистическа революция триумфира точно под носа на САЩ", беше казал той в началото на 60-те години на миналия век.

Кубинският въпрос бързо придоби голямо значение не само за външната, но и за вътрешната политика на САЩ. Влиянието на кубинските изгнаници стана ключово, особено в Конгреса.

Тръмп, който отначало подкрепяше нормализирането на отношенията с Куба, започнато от демократа Обама, след началото на кампанията за номинацията на републиканците втвърди позицията си и заплаши да обърне курса на Обама, като каза, че е загрижен за свободата на вероизповедание на острова.

Поддръжниците на Кастро казват, че той е върнал Куба на нейния народ, сваляйки режима на Фулхенсио Батиста през 1959 г. и създавайки комунистическа страна, посочва ДПА. Според критиците обаче той е потискал с репресии опозицията.

Източник: БТА